• JENs KookFun Uniek + Magnifiek.
  • YAMMIE recepten. Hoe maak je het?
  • Gemakklijk voor jong & oud.
  • GEZOND. GEVARIEERD. GENIETEN.
  • VERS van de pers op je bord.

Speciaal op verzoek èn voor alle JENs-Lovers en (Social)Friends.

Een bewogen leven brengt sjeu, ontroering en veranderingen met zich mee.
Geen dag hetzelfde. JENs neemt je mee in momenten uit haar leven.
Zondags samen koffie drinken om 09.00 uur. Lekker toch als ochtend start.
Time to relax, tijd voor JENs MOMENTS.
Volg JENs BLOGs ook op Facebook en InstagramTot Zondags!

JENs MOMENTs. Elke zondag het vervolg van de reis ...

10. EEN BEWOGEN JAAR!

Het jaar 2022 is als een positieve roller coaster voorbij.Als een straaljager vlogen de dagen voorbij.Wellicht heeft dat gevoel ook te maken dat je ouder wordt en je je minder druk maakt.Een nieuwe dag ontvouwt zich vanzelf.Oudjaarsdag besluiten we om gewoon thuis te relaxen met ons tweetjes.Ik kan het toch niet laten en maak ouderwets allerlei lekkernijen voor de avond.

Lees meer »

09. SFEERVOL KERST 2022

Kerst vieren bij mijn broer Roland in Ljubljana, heeft diepe indruk op me gemaakt. Wat een gezelligheid en een feest!We worden bij aankomst ondergedompeld langs de prachtig versierde en verlichte kade. Een aha-erlebnis door alle pracht & praal bij de restaurants, wijnbars, winkels en meer. Pitstops bij enkele wijnbars, proeven we de geweldige kwaliteitswijnen.De volgende dag vieren de meesten 2e kerstdag bij families en zullen de straten vrij leeg zijn aan passanten.Vandaar dat we direct het centrum inlopen om dit te ervaren.Na de geweldige aanschouwingen en pitstops, pakken we de cadeaus uit bij Roland thuis tijdens elke ronde gerecht.Cadeaus uitpakken, smullen van Rolands’ gerechten en zalige wijnen! 1e Kerst heerlijk ons samenzijn.2e kerstdag moet hij weer werken. ’s Morgens wandelen Hans en ik door de adembenemende stad. ’s Middags lunchen o.a. in Rolands’ restaurant en ’s avonds ouderwets relaxed Netflix. Hij heeft op z’n schaarse vrije dag, het ski-gebied Maribor laten zien (half uur van Ljubljana).Een toeristisch dorp maar zeker de moeite waard om er geweest te zijn.Op de terugweg langs de grote store Le Marchè. Wat geweldig om daar te kunnen vertoeven. Je kunt er uitgebreid van alles kopen, het is teveel om op te noemen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een middagje in Le Marché shoppen doet wonderen. Uiteraard ook bij onze hobby's: wijnen, groentes, vlees & vis. De afdeling wijnen in zoveel soorten en smaken uit diverse landen. En bij de afdeling FOOD & VLEES sta je watertandend met je boodschappenkar tussen zoveel lekkernijen. Een ware genot voor de strot!Hadden we maar in onze omgeving zo'n winkel! Thuisgekomen, later op de avond, gezellig samen gesmuld van Rolands' kunsten, onze topkok.Kerst 2022 een super ervaring om nooit te vergeten. Na de fantastische dagen is het tijd om naar huis te gaan!Een warme onthaal bij mijn broer dat ik altijd zal koesteren.

Lees meer »

08. GEDULD LOONT

Je raad het al! Na maanden, eindelijk gasaansluiting in ons huis.
Het ‘geduld is een schone zaak’ is echt zó toepasselijk in dit verhaal.Heerlijk behaaglijk genieten van de warme kachel, we zitten er warmpjes bij.
De potten en pannen staan ongeduldig klaar voor gebruik mijn nieuwe keuken. 
Opgelucht om weer normaal te kunnen koken èn zonder kou te vatten.
Om de nieuwste recepten te testen bewaar ik deze voor een later moment.First things first ……. ons voorbereiden op de komende winterperiode.Er gaat niets boven warmte, zowel binnen als buiten.

Lees meer »

07. SHORT BREAKs

Short breaks bij familie & vrienden.
Zodra ik ben gearriveerd in Nederland.Dochterlief Koosje haalt me altijd op en vriendin Anne brengt me terug naar het vliegveld.
Vaste prik en altijd gezellig.Ik tracht tijdens het verspreid logeren mijn aanwezigheid maximaal te verdelen met mijn dierbaren.
Het is altijd een kort maar een krachtig verblijf. 
Heerlijk om weer even terug te zijn. 
Er is maar èèn ME dus helaas geen tijd om bij alle family & friends langs te gaan. Terug in thuisland Hongarije, laat ik iedereen weten dat ik kort ben geweest.
Fijn dat Ik echte vrienden rijk ben, door dik en dun, ook al zie je elkaar weinig. Geweldig toch dat we tegenwoordig digi-zijn, per Whatsapp en Socials. 
Het is altijd een warm onthaal en feest als ik weer even in NL ben geweest.
Herken je dit?

Lees meer »

06. GROTE TEGENVALLER.

Op gezette tijden schuiven er gasten bij ons aan tafel. 
Het is leuk om op deze wijze meer mensen te ontmoeten en te verblijden.
Samen smullen, buikjes vullen, verhalen met elkaar delen, het samenzijn.
Soms zit het mee en soms zit het tegen.
Het gas is nog steeds niet aangesloten. 
Buiten koken is door de kou niet meer te doen. Het koken voor de visite zit er niet meer in.
Koken op inductie voor onszelf daar kan ik tijdelijk mee uit de voeten, dus wokken maar. 
Het wordt tijd voor bezinning! Soms heb je zo’n moment en dat is nu. Herken je dat?


Lees meer »

05. SPONTAAN BEZOEK

Spontaan bezoek van goede vriend Peter uit Nederland. Hoe leuk is dat! Hij verblijft kort want hij gaat ook nog langs bij vrienden in Boedapest. Ondanks dat we nog in de rommel zitten, er is altijd een bed voor logees.
Tot op heden komen we weinig aan toe om andere plekken in Hongarije te ontdekken.
Peters’ komst brengt ons in de gelegenheid om naar het voor ons nog onbekende Debrecen te gaan.
Debrecen zó gaaf! Mooie stad, mooie bezienswaardigheden, mooie mensen, heerlijk eten en het wijnen.
Hans drinkt alleen bier, een echte Hollander. Des te meer wijn voor Peter en mij. Zoveel plezier samen!
 Debrecen is absoluut voor herhaling vatbaar. Ben jij wel eens in Debrecen geweest?

Lees meer »

04. Op z'n Hongaars

De Garage Sale loopt ten einde. We krijgen spontaan een unieke verrassing van Szabó.
Het buiten koken op Hongaarse wijze, waarbij een heerlijke goulash word gemaakt. Hoe leuk is dat!
Alles wordt voorbereid door Marzi en de 81 jarige Hongaarse buurman.
Straks echte Hongaarse goulash proeven en meekijken hoe het bereid word.
Deze dag voelt als een feestelijk geheel. Wat een rijkdom om dit zo mee te mogen maken.
Sommige dingen wil je voor geen goud missen, daar is deze dag een goed voorbeeld van.
De volgende dag heb ik GOULASH op z’n JENs gemaakt. Ook trek in Goulash, klik op RECEPT.

Lees meer »

03. KOFFERBAK SALE

Na een paar avonden flyeren, met behulp van Szabó en Márta, met het idee als er maar 1 iemand
komt, mogen we al in onze handjes knijpen! We werden geruime tijd voor de opening van de kofferbak sale overvallen; een file aan lieve
bewoners uit ons dorp e.o. 
Een win/win, het was dé perfecte manier om kennis te maken met iedereen. En de liefhebbers hadden voor een appel en een ei hun favoriete kledingstuk of Hongaarse bord.
Wat was dit een succes!! Ondanks de goede voorbereiding op ons nieuwe avontuur blijft een nieuwe 
taal een pittige uitdaging, dus zeker als je ook een avontuur overweegt: heb vertrouwen in de 
goedheid van de dorpelingen. Er is altijd iemand die je helpt zoals onze dorpvriend Szabó.
Heb je ook verhuisplannen? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Lees meer »

02. CREATIEVE UITDAGING.

Bepakt en bezakt op weg naar de ‘maar’ 1.600 km verderop. Na een lange rit, relaxed bijtanken. Morgen weer een nieuwe dag met gulle lach.In Hongarije aangekomen hadden we nog wat uitdagingen die ons op de proef hebben gesteld, want een gasaansluiting hebben we heel lang niet gehad. En daardoor creatief
aan het kokkerellen geslagen bij de prachtige fluwelen boom. Na een paar dagen alles uitgepakt te hebben een middag met de visite BBQ-en.Minpuntje aan verhuizen, je wordt geconfronteerd met de hoeveelheid spullen die je hebt. En ik zal mijzelf niet zijn als we hier niet iets leuks op hebben verzonnen, raadt jij het als 1ste? Tot volgende week!

Lees meer »

01. HET BEGIN

Heb je soms ook de kriebels dat je alles wilt achterlaten en een nieuw avontuur wilt aangaan? Manlief Hans en ik hebben de stoute schoenen aangetrokken! Zo gezegd zo gedaan. Om te vertrekken was een hoop geregel, family&friends gedag geknuffeld, veel KM's maar we hebben het gedaan, Nederland achter ons gelaten! Een andere koers gevaren. Op weg naar een nieuwe plek. Volgende week het vervolg. Deze Kriebels ook voor jou herkenbaar? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Lees meer »

JENs big BLOGs

MUZIEK

De zonsopgang laat haar blije gezicht zien.'s Ochtends vroeg wakker worden met een latte machiato, genieten van het fluiten en zingen van vogels. Een rijkdom om zo wakker te worden en de dag rustig te beginnen.Onder de keizerlijke fluwelenboom schrijf en creëer ik rustig mijn recepten, ideeën voor huis- en interieurdecoratie ontstaan, die ik bewaar voor een andere keer.Zo fijn om buiten te zijn. Net zoals de vogels klinken. Het is muziek in je oren.

Lees meer »

JEREMY

Het is lente. De bomen bloeien. Een kleurrijk spektakel!Het weer is net zo wispelturig als de mens. Dus regen, sneeuw, storm of zonneschijn.Geen dag is hetzelfde. De voorbereidingen voor de moestuin zijn in volle gang.De zaden zijn ontkiemd en de kleine plantjes zijn overgeplant in grotere potten.Nu staan ​​ze voor het raam en groeien ze in het licht. Nog een maand en ze zijn klaar voor de moestuin.Een prachtig vooruitzicht als ze straks eetklaar zijn. Verrukkelijk!

Lees meer »

OUDERWETS BIJTEUTEN

JENs KookFun🍯 draait om eten, koken, bakken. Samen genieten en delen. De tijden zijn in een snelvaart tempo veranderd, zo ook de wijze van het delen. De mainstream daar kunnen we niet meer omheen. Het ontdekken van o.a. Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest hoe het werkt en wat je ermee kunt, is een zoektocht en een studie op zich. Van ‘door de boompjes het bos niet meer zien’ tot het stijve-nekken-werk’. Net als de reis door Youtube. Als een vogel vliegend in de lucht op zoek naar de juiste bestemming. Eenmaal neergestreken op de goede plek, heeft het ‘aarden’ zijn tijd nodig. Na het zweten en zwoegen mag je trots zijn als ‘non-mainstream techneut’ dat je er toch in bent geslaagd.En YES. Done it, did it, been there. De mainstream ontdekt. Het is dan eindelijk gelukt!Ook met de vrijdagse YT@KokenmetJENs Hoe leuk is dat!Het oefenen baart kunst, zo leer je steeds een beetje meer.'We zijn nooit te oud om te leren', zei Pappa altijd wijs.

Lees meer »

DE RODE DRAAD

Koken is de rode draad in mijn leven en zo is de liefde voor JENs KookFun🍯 geboren.Zoveel gerechten die creatief zijn bereid, recepten die zijn uitgeprobeerd en gedeeld.Ik ben een echte bougondiaan, een omnivoor en voedselliefhebber.De ene dag het veelzijdige stukje vlees en de andere dag heerlijke vegetarische momenten.Producten zo vers mogelijk.Elke dag een nieuwe smaakbeleving in Azië, Nederland of vanuit welk land dan ook.

Lees meer »

EROP UIT

EINDELIJK, het is zover. Ouderwets samen erop uit met de auto de grenzen over. Eerst nog online items besteld voor vertrek. A (wo)man had to do what (s)he has to do.De vakantie koffers ingepakt en uiteraard een goed gevulde koelbox voor de hongerige momenten. Verse broodjes met geitenkaas, rosbief en paté. Cappuccino, druiven, elstars, dropjes en flesjes water.Na een stevig ontbijt, inclusief mijn dagelijkse kiwi, zijn we tijdens het ochtendgloren vertrokken.Een relaxed reisschema ingepland met pitstops om de benen te strekken. Als verre van een ochtendmens verzacht de voorpret het slaperig gevoel na het ontwaken.Op weg naar Hongarije, waar ik nog nooit geweest ben.Onderweg naar het voor mij nog onbekende..... De wonderen zijn de wereld niet uit!Het spontane brengt ons richting Debrecen.We genieten van de bezienswaardigheden, de wijnen, het thermale bad en zoveel meer. De reisperiode met zoveel impressies, is voorbij gevlogen.Bij thuiskomst nagenieten van een fantastisch gevoel, wat hebben we genoten! Reizen geeft trek en om een snelle maaltijd te bereiden maak ik PITTIGE GROENTES. Het smaakt zo lekker, om je vingers erbij af te likken.Een goed glas wijn om te proosten op Hongarije. Een prachtig land met hartelijke mensen.Na lange periode verder, ons nieuwe thuisland geworden. Een warme verrassing, het nieuwe THUIS.

Lees meer »

TRAINEN

Soms raak je ongemerkt in een stroomversnelling in de dagelijkse drukte.De energie in de juiste balans verdelen voor geest en lichaam, kan bepalend zijn.Gezond eten en in beweging zijn belangrijk om ‘in shape’ te blijven.Eten kun je gevarieerd vele kanten op, net als in het bewegen en ontspannen.Golf ervaar ik als ontspanning en je beweegt je in de natuur, in de buitenlucht.In deze technische sport kun je alleen jezelf 'afrekenen', als jouw slagen minder gaan. Soms prefereer ik het solo golf boven gezelschap golf. Gewoon om even je gedachten te ontladen en te resetten.

Lees meer »

FEESTELIJK ONTHAAL

Heerlijk in de tuin vertoeven geeft ook een vakantiegevoel. Het rijk voor me alleen. Smullen van de lunch, croissant geitenkaas en de boterham rijkelijk gevuld met omelet tomaat. Als fruit kiwi en met vers geperste jus d’ orange. Genietend van de stilte, het geluid van de vogeltjes, dommel ik in stand remslaap. Na ZENJEN-chi, een beetje actief en lekker wroetend met mijn handen in de moestuin. Zo fijn, de verse kruiden en groentes binnen handbereik.Een paar dagen geen moestuin-aandacht betekent onkruid. Wiede wiede wie kent het niet? Elke dag een beetje aandacht, wordt beloond.Het resultaat is verbluffend wanneer de kruiden en groentes het goed doen.De groentes wat ik niet heb haal ik bij de boer en maak ik er dan een ommetje van.Net als ook honing gezond is, rijd ik een paar dorpjes verder om dit te kopen.

Lees meer »

NAGENIETEN

Je leeft vaak met verplichtingen en regels.Dit weekend realiseerde ik me dat vrije tijd een breed begrip is.Dit weekend van diverse dingen deed wonderen.Een middag in Amersfoort op zoek naar een pastamachine. Een avond in de sauna.De volgende dag een boswandeling. En als afsluiter een bezoek aan mijn oudere broer Roland.Het weekend ging snel voorbij. Ik had veel plezier. Mijn portemonnee minder, maar dat mag de pret niet drukken.

Lees meer »

SMAAKVOL SAMENZIJN

Zonder liefde kan een mens niet leven, dat is een bewezen feit. Liefde heb je in diverse gradaties in relationele en passionele liefdes.Passionele liefde betekent voor mij Martial Art, daar komt niets tussen. Martial Art is een breed begrip. De oorsprong van de Monniken uit de Shaolin Klooster (boeddhistische tempel), de oosterse kunsten, het mediteren, hun levensfilosofie. Voor hen respect! Ik ben groot fan van oosterse geschiedenis met oude verhalen op waarheid berust, zonder ego.Bij het beluisteren van de verhalen kun je lekker wegdromen. 

Lees meer »

SMULLEN

Elke jaargetijde brengt een vrolijk deuntje met zich mee.Winterproof voorbij, gaat zij met een zonnige start het nieuwe voorjaar in.Na de winter komt de zachte temperatuur om het hoekje kijken. Dat maakt iedereen blij.Heerlijk door de tuin banjeren, golfen, fietsen, wandelen, kortom voor elk wat wils.Elke dag een nieuwe lach.

Lees meer »

EEN GROOT CADEAU

Het is altijd gezellig als ik regulier bij mijn oom op bezoek ben.Een aimabel mens die altijd zichzelf blijft, nooit op de buitenwereld is gericht.Hij weet exact wat er in de wereld zich afspeelt. Samen zien we dat er in kort tijdsbestek te veel om ons heen is gebeurd en gebeurt. Het 'op elkaars schoot zitten’ is een nieuwe tendens door de huidige politiek, de eenzijdige media, de klimaatdrammers en zoveel meer. Ik zie het verdriet in zijn ogen. Heel begrijpelijk.De oudere generatie heeft voor Nederland gevochten. Het land helpen opbouwen. Helaas is daar niets van overgebleven. Zelfs zij moeten nu in de achterste rij aansluiten of zijn in een vergeethoekje geraakt. Onder het mom ‘wie zijn toch die mensen?’

Lees meer »

TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON

Ik ben geboren in een tijd dat er nog veel respect was voor de medemens. 
Mensen brachten meer tijd samen door en gaven meer om elkaar.
Ik weet nog dat een zwart-wit tv van grote waarde was. 
Het was in de tijd van het Polygoon nieuws journaal, Laurel & Hardy, Floris en anderen. 
Opeens kwam de kleurentelevisie, dat was heel gaaf. 
Het nieuws en de amusementsprogramma's op TV verdwenen als sneeuw voor de zon en werden vervangen door eenzijdige media en herhaalde, gekopieerde TV-programma's. Ikzelf kijk nauwelijks nog televisie. 
Maar als Max Verstappen op het scherm komt, zit voor de buis.

Lees meer »

EXTRA BONUS

Het is een oude gezegde, maar een feit: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”. Humor is heel persoonlijk, ieder persoon heeft zijn eigen smaak. Voor mij zit humor in een klein moment. Soms ligt de humor 'op straat'. Lachen is zo gezond, heeft positieve effecten op zowel het lichaam als op onze geest. Wat wil een mens nog meer? Lachen kost niets en het is gratis.

Lees meer »

ZUSJES LIEFDE

Ik verblijf in mijn zusjes' huis. Ze is een weekje op vakantie.Een leuk dorp, waar ik graag mag vertoeven. Elk voordeel heeft een nadeel.Zondags uitslapen? Vergeet het maar, je wordt al vroeg wakker geschud.Door de kerkklokken die uit volle borst het hele dorp wakker jengelen. En geloof me, dan is het erg vroeg.

Lees meer »

WINTER

Een veelbesproken onderwerp, de winter.De winterse sneeuw brengt onder meer sneeuwpret, sneeuwballen gooien, schaatsen, open haard aan.Een ouderwets Hollands fenomeen. Geweldig!Wellicht toch nog schaatsen met veel sneeuwpret.Schaatsen is niet voor mij weggelegd, de sneeuwpret wel. Schaatsen laat ik graag aan anderen over.Ik sta liever op de golfbaan. Echter voorlopig zit dat er niet in. Nu geniet ik van de mooie witte uitzichten.Ik heb ruim op tijd winterbanden onder de auto laten plaatsten. Een stuk relaxter rijden.

Lees meer »